Chleb bezglutenowy
bochenek o wymiarach 28x10cm
- 150 g mąki gryczanej
- 100 g mąki jaglanej
- 70 g mąki ryżowej
- 80 g skrobi kukurydzianej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 8 g drożdży instant
- 2 łyżki siemienia lnianego
- ½ szklanki pestek dyni lub słonecznika
- płaska łyżka soli
- 1 łyżeczka miodu
- 550-600 ml lekko ciepłej wody (lub więcej jeśli to konieczne)
Suche składniki dokładnie wymieszaj.Trochę ciepłej wody wymieszaj z drożdżami i miodem,gdy drożdże zaczną pracować wlej do suchych składników. Dolej wodę (najpierw 500ml i dolewaj stopniowo więcej jeśli składniki nie chcą się połaczyć) i mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy bez grudek.
wysmaruj tłuszczem foremkę i wysyp płatkami owsianymi Przełóż do niej ciasto i odstaw do wyrośnięcia- na 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza. Wstaw chleb i piecz go 50 minut (grzanie góra-dół). Jeśli za szybko się rumieni połóż na wierzch folię aluminiową. Następnie chleb wyciągnij z foremki i dopiekaj jeszcze z 10 minut.
Gotowy chleb wydaje głuchy odgłos gdy w niego pukniemy od spodu.
Studź na kratce do pieczenia.