poniedziałek, 21 grudnia 2015

Ciasteczka cieszyńskie

 
ULE

Składniki na ciasto:
  • 400 g orzechów włoskich
  • 2 białka
  • 400 g cukru pudru

Orzechy zmielić , dodać białka i cukier puder, utrzeć na gładką i puszysta masę, odstawić (jeśli ciasto będzie zbyt klejące, warto włożyć na chwilę do zamrażalnika). 

Składniki na krem:
  • 200 g masła
  • 1-2 łyżeczki spirytusu
  • 150 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo żółtka, nadal ucierając. Wlać spirytus, połączyć. Włożyć na 5 minut do lodówki.
Z wafli tortowych, kieliszkiem wycinać kółka, odstawić.
Ciastem na ule wypełnić foremkę, w środku wydrążyć otwór, w niego włożyć krem.
Przygotowanym wcześniej waflowym kółkiem zalepić dno ula. 
Foremkę otworzyć, delikatnie wyciągnąć ciastko. 
Dokładnie tak samo postępujemy z pozostałym ciastem i kremem.Do brązowych dodałam 1 łyżkę kakao. Smacznego   

 KAWUSIE

35dkg cukru pudru
5dkg margaryny (dałam więcej, bo ciasto było zbyt kruche)
5łyżek mielonej kawy
5 łyżek kakao
3 łyżki rumu (daję amaretto)

Ugniatamy ciasto i formujemy jajeczka wielkości ziarenek kawy (nie miałam cierpliwości bawić się w tak małe porcje, dlatego zrobiłam większe). Nożem wgniatamy delikatnie kreseczkę . Najlepiej robić to co chwilę, mając gotowe kilka rzędów, bo jeśli poczekamy do końca, ciasto może zrobić się twarde i przy działaniach nożem może popękać. Teraz już tylko czekamy aż ziarenka będą twarde. Przechowujemy najlepiej w lodówce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz