ULE
Składniki na ciasto:
- 400 g orzechów włoskich
- 2 białka
- 400 g cukru pudru
Orzechy zmielić , dodać białka i cukier puder, utrzeć na
gładką i puszysta masę, odstawić (jeśli ciasto będzie zbyt klejące,
warto włożyć na chwilę do zamrażalnika).
Składniki na krem:
- 200 g masła
- 1-2 łyżeczki spirytusu
- 150 g cukru pudru
- 2 żółtka
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo żółtka, nadal ucierając. Wlać spirytus, połączyć. Włożyć na 5 minut do lodówki.
Z wafli tortowych, kieliszkiem wycinać kółka, odstawić.
Ciastem na ule wypełnić foremkę, w środku wydrążyć otwór, w niego włożyć krem.
Przygotowanym wcześniej waflowym kółkiem zalepić dno ula.
Foremkę otworzyć, delikatnie wyciągnąć ciastko.
Dokładnie tak samo postępujemy z pozostałym ciastem i kremem.Do brązowych dodałam 1 łyżkę kakao. Smacznego
KAWUSIE
35dkg cukru pudru
5dkg margaryny (dałam więcej, bo ciasto było zbyt kruche)
5łyżek mielonej kawy
5 łyżek kakao
3 łyżki rumu (daję amaretto)
Ugniatamy ciasto i formujemy jajeczka wielkości ziarenek kawy (nie
miałam cierpliwości bawić się w tak małe porcje, dlatego zrobiłam
większe). Nożem wgniatamy delikatnie kreseczkę . Najlepiej robić to co
chwilę, mając gotowe kilka rzędów, bo jeśli poczekamy do końca, ciasto
może zrobić się twarde i przy działaniach nożem może popękać. Teraz już
tylko czekamy aż ziarenka będą twarde. Przechowujemy najlepiej w
lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowo