niedziela, 22 marca 2020

Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą


Składniki

12 sztuk
  • 100 g masła
  • 120 g masła orzechowego
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 170 g mąki
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  •   1 tabliczka pokrojonej gorzkiej czekolady

                                                       Wykonanie

  • Do miski włożyć miękkie masło, masło orzechowe i cukier . Ubijać przez ok. 5 minut aż masa będzie jaśniejsza i bardziej puszysta. Dodać jajko, wanilię i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty.
  • W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mieszankę wsypać do ubitej masy i wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na jednolitą masę. Dodać  czekoladę i delikatnie zagnieść.
  • Podzielić na 12 części i formować kulki lekko spłaszczone. Wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów.  Na blaszce masa ma mieć kształt półkuli lub kapelusza grzyba, podczas pieczenia rozejdzie się na boki.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika 175 stopni i piec przez ok. 15 minut, aż na obrzeżach i na wierzchu ciasteczka będą już wypieczone, ale w środku będą jeszcze delikatnie miękkie. Dopiero po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną.Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i miłe słowo