Składniki
12 sztuk
- 100 g masła
- 120 g masła orzechowego
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego lub 1 łyżka cukru wanilinowego
- 170 g mąki
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
- 1 tabliczka pokrojonej gorzkiej czekolady
Wykonanie
- Do miski włożyć miękkie masło, masło orzechowe i cukier . Ubijać przez ok. 5 minut aż masa będzie jaśniejsza i bardziej puszysta. Dodać jajko, wanilię i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty.
- W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mieszankę wsypać do ubitej masy i wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na jednolitą masę. Dodać czekoladę i delikatnie zagnieść.
- Podzielić na 12 części i formować kulki lekko spłaszczone. Wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów. Na blaszce masa ma mieć kształt półkuli lub kapelusza grzyba, podczas pieczenia rozejdzie się na boki.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika 175 stopni i piec przez ok. 15 minut, aż na obrzeżach i na wierzchu ciasteczka będą już wypieczone, ale w środku będą jeszcze delikatnie miękkie. Dopiero po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną.Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowo