niedziela, 22 grudnia 2019

Pierniczki dietetyczne


PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE 🎄🏠🏫🏠
Bez glutenu, bez laktozy, bez kazeiny


Składniki:

Pierniczki:
 
150g mąki kukurydzianej
100g mąki ziemniaczanej
50g zmielonych orzechów włoskich
1 jajko
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka BG proszku do pieczenia
150g miodu
100g miękkiego masła klarowanego
Szczypta soli
+1 jajko do posmarowania pierniczków 


Polewa:

1 1/2 łyżki kakao bezglutenowe
2 łyżki erytrolu
50 g masła 
4 łyżki wody


Wykonanie

Pierniczki:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i wygniatamy masę.
Ciasto rozwałkujemy na około pół centymetrową grubość i wycinamy sami lub foremkami różne kształty. Tu mamy pełną dowolność- możemy stworzyć gwiazdki, choinki, bombki, koniki, mikołajowe czapki, czy jak u nas- domki.
Wycięte kształty umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce ubijamy widelcem jajko i smarujemy pędzlem nasze pierniczki, aby po upieczeniu pięknie błyszczały.
Blaszkę wkładamy na 10 minut do rozgrzanego piekarnika na 180st.C.

Polewa:

Wszystkie składniki umieścić w  garnuszku zagotować ciągle mieszając aż masa będzie gładka.polewa jest gotowa do dekorowania
                                     Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i miłe słowo