Pierogi bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Ciasto jest mięciutkie i pyszne .Jest to wersja bezglutenowa .Zbliża się Wigilia więc zrobiłam z kapustą i grzybami ale można mieć fantazje i farsz zrobić wg swojego smaku.To ciasto na pierogi robiłam z mięsem.pierożki wyszły również pyszne.
Składniki
500g mąki gryczanej
490g gorącej wody
0/5 łyżeczki soli
100g skrobi ziemniaczane lub kukurydzianej
3 łyżki kwaśnej śmietany
60g oleju
Wykonanie
Mąkę zalać gorącą wodą ,wymieszać łyżką i zostawić na 15 min. Jak się mąka zaparzy dodać olej, sól, skrobię, śmietanę i wyrobić ciasto . Ciasto jest cieplutkie i mięciutkie.Stolnice podsypać mąką gryczaną .rozwałkować ciasto na 0/5 cm i wycinać kółka. Pierożki trzeba robić ostrożnie bo ciasto nie jest tak sprężyste jak z mąki pszennej, ale się dobrze sklejają.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowo