niedziela, 22 grudnia 2019

Pierogi bezglutenowe-gryczane

Pierogi z mąki gryczanej  z kapustą i grzybami - Wigilijne

Pierogi bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Ciasto jest mięciutkie i pyszne .Jest to wersja bezglutenowa .Zbliża się Wigilia więc zrobiłam z kapustą i grzybami ale można mieć fantazje i farsz zrobić wg swojego smaku.To ciasto na  pierogi robiłam z mięsem.pierożki wyszły również pyszne.

Składniki

500g mąki gryczanej
490g gorącej wody 
0/5 łyżeczki soli
100g skrobi ziemniaczane lub kukurydzianej
3 łyżki kwaśnej śmietany
60g oleju


Wykonanie

Mąkę zalać gorącą wodą ,wymieszać łyżką i zostawić na 15 min. Jak się mąka zaparzy dodać olej, sól, skrobię, śmietanę i wyrobić ciasto . Ciasto jest cieplutkie i mięciutkie.Stolnice podsypać mąką gryczaną  .rozwałkować ciasto na 0/5 cm i wycinać kółka. Pierożki trzeba robić ostrożnie bo ciasto nie jest tak sprężyste jak z mąki pszennej, ale się dobrze sklejają.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i miłe słowo